Vorige

Acerta Panel Webinar: Wat is de (potentiële) impact van artificiële intelligentie op het werk en op HR?

18 oktober 2023 Werkgevers
Hannelore Van Meldert

Vorige week logden een recordaantal mensen in voor het Acerta Panel Webinar. Met als thema ‘Artificiële Intelligentie op het werk en binnen hr’ was dit een uiterst boeiende sessie. Vier sprekers deelden hun visie op de toekomst van AI: Professor Tijl De Bie (UGent), Charlotte Himpe (IMEC), Philippe Tassent (Acerta Consult), Joos van Dyck (Acerta Consult) en Hannelore Van Meldert (Acerta Consult).

Zijn bedrijven klaar voor de AI-stroomversnelling? En hoe kan AI ingezet worden om het hr-beleid tot een hoger niveau te tillen? Onze experten gaven alvast enkele belangrijke takeaways die we je niet willen onthouden!

 

Leestijd: Later lezen?

AI zal werknemers laten evolueren in hun (huidige) job

Chat GPT, de revolutionaire chatbot die tekstbronnen combineert met generatieve AI om zo tekst te genereren, is intussen bij mening individu ingeburgerd door het gebruiksgemak, waardoor vele onder ons openstaan voor AI en ook meer ervaring hebben opgedaan in wat AI kan betekenen in onze maatschappij. Deze vorm van AI is natuurlijk lang niet de enige in zijn soort en er bestaan verschillende andere technologische AI oplossingen die je kan integreren binnen je bedrijf. Denk maar aan het automatiseren van processen, data analyse, tekst begrijpen en produceren, voorspellingen maken,... AI is stilaan op weg naar een basistechnologie die overal gebruikt kan worden.

Wanneer er gaandeweg meer AI zal worden gebruikt, zullen functies ook anders ingevuld en ingezet worden. Enerzijds zullen bepaalde jobs naar een hoger niveau getild moeten worden en anderzijds zullen er ook meer jobs nodig zijn om die data goed te laten landen. Het zal essentieel worden de skills en vaardigheden van werknemers in kaart te brengen en deze mensen op te leiden zodat ze de job kunnen (blijven) uitvoeren.

Het (kunnen) omgaan met AI leer je ook al doende: geef mensen de ruimte en vrijheid dit te leren wanneer er ambitie en interesse is. Het inzetten op de talenten en interesses van je huidige werknemers kadert dan weer in een duurzame loopbaan, wat een goede zaak is in tijden van arbeidskrapte.

AI binnen je hr-beleid

Data kan overal gebruikt worden en dus ook binnen de hr-sector. Slimme technologieën worden binnen hr trouwens al lang gebruikt voor zaken zoals screenen van kandidaten, analyseren van CV’s, video interviews met analyse van body language,…

Wanneer je AI zou integreren binnen je hr-beleid zou je bijvoorbeeld sneller actie kunnen nemen, nog voor het feit zich voor doet. Denk maar aan retentie van medewerkers en repetitieve taken automatiseren, versnellen en intelligenter maken: scannen van CV’s, automatiseren van interviewverslagen, adviezen geven over ontwikkeling,….

Ook binnen onze eigen organisatie zijn we bezig met een AI project, in samenwerking met imec en KULeuven om o.a. career paths en retentie te voorspellen. We zetten ook in op een aantal use cases m.b.t. generatieve AI in onze services (juridische info ontsluiten, de juiste vacatureteksten schrijven, …)

Verder segmenteren we onze klanten om hen nog beter te kunnen bedienen en zetten we de eerste stappen richting personalisatie binnen onze tooling.

Slim omgaan met AI

Nog niet alle bedrijven hebben voldoende kennis of de juiste mensen in dienst om volledig te starten met AI. Er zijn ook heel wat bezorgdheden rond privacy en het gebrek aan analytische skills om de data te kunnen interpreteren. Je moet immers goed nadenken hoe je AI gaat inzetten en welke stakeholders van bij de start betrokken moeten worden. AI werkt volgens een biased in-biased out principe, d.w.z. dat er altijd vooroordelen in de algoritmes kunnen voorkomen, maar dat je die er ook weer kan uitfilteren en dat geeft ook weer nieuwe inzichten.

De bezorgdheden zijn natuurlijk gegrond, maar als je slim omgaat met AI levert het je bedrijf enorme voordelen op: taken gaat sneller en efficiënter en je kan aan datacaptatie doen. Begin 2024 komt er trouwens ook de AI act: een Europese wet die het gebruik van AI, algoritmes en machine learning beperkt, zodat de risico’s voor mens en maatschappij worden geminimaliseerd.

Hoe ga je zelf aan de slag met AI binnen je bedrijf? De takeaways van onze experten op een rij:

  • Geef vrijheid aan de personen die de materie in de vingers hebben en werk niet from the top down;
  • Betrek meteen alle stakeholders, ook de mensen die meteen aan de beslissingen worden blootgesteld;
  • Behoud menselijk contact: AI is geen vervanger, maar wel een assistent voor de saaiere taken die veel tijd vragen;
  • Gebruik AI als meerwaarde voor de medewerkers en de organisatie, niet voor de fun;
  • Gebruik data als basis.

Deel dit artikel

Geschreven door Hannelore Van Meldert

Director talent acquisition & orientation, Acerta Consult

Gerelateerde artikels

Werkgevers

Flexi-jobbers aannemen: hoe begin je daaraan?

18 april 2024
Sophie Vantomme

Wil je graag beroep doen op een flexi-jobber, maar weet je niet hoe je hier precies aan begint? Er zijn een aantal voorwaarden waaraan zowel jij als de flexi-jobber moeten voldoen.

Lees meer
Werkgevers

Waarom een diversiteitsbeleid een must is

25 maart 2024
Sabine Goossens

Onze samenleving wordt steeds meer divers, dus ook onze werkvloer. Inzetten op diversiteit en inclusie is een win-win voor bedrijven, want het zet je op de kaart als maatschappelijk verantwoorde werkgever en je kan breder gaan rekruteren waardoor er meer kans is op het vinden van nieuwe, onontgonnen talenten.

Lees meer
Werkgevers

Buitenlandse werknemers inzetten in de zorgsector: positieve trend

14 maart 2024
Sabine Goossens

De zorgsector maakte de laatste jaren een heuse stap voorwaarts wat het aanwerven van werknemers met een niet-Belgische nationaliteit betreft. Daar waar knelpuntberoepen een uitdaging vormen, brengt dit type van rekrutering enkel voordelen.

Lees meer